X

Interview Nieuwsster

Woensdag 21 oktober 2020

weekblad voor Oud & Nieuw Loosdrecht


Gert Kok

‘Intuïtief abstracte kunst van Gert Kok

3e op Annual Dutch Art Fair

Door: Herman Stuijver

NEDERHORST DEN BERG- Beeldend kunstenaar Gert Kok werd recent bekroond met een 3e prijs ADAF Talent Award op een prestigieuze kunstbeurs in het World Fashion Centre in Amsterdam. Wat velen niet weten, is dat de kunstschilder een fraai atelier heeft in Nederhorst den Berg. Het voormalige Crescendo- clubgebouw achter de Mr. Kremerschool is omgetoverd tot een rustieke werkplek voor deze autodidact.

“Nee, ik heb geen opleiding gevolgd. Ik ben al van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen. In allerlei stijlen. Zo’n drie jaar geleden heb ik het roer omgegooid en ben ik fulltime kunstenaar”, opent Gert Kok. Die aangeeft dat hij z’n kunst betitelt als intuïtief abstract. “Ik ga volledig af op het gevoel. Niet teveel nadenken. Als ik eenmaal bezig ben, ben ik niet meer te stuiten.” Het resultaat zijn talloze kleurrijke doeken waarin naast grote kleurvlakken in een uitgebalanceerde compositie de beweging met ondersteunende houtskoollijnen is uitgezet. Met vijf doeken exposeerde Kok dus op de Annual Dutch Art Fair. De vakjury viel als een blok voor z’n werk. Het grootste is zelfs 2 bij 3 meter. “Ze hebben geen namen. Dat leidt alleen maar af van de waarneming, dan proberen mensen er iets in te zien. Het is 100% non-figuratief. Het is een bepaalde mindset, het beeld telt niet mee. Ik ben op zoek naar het kind in mij.”

Leven in de kunst
Het muziekgebouwtje is door Gert geheel veranderd in een sfeervolle plek, waarin hij rustig kan werken. Fraai aangekleed met een zitplek, een muziekmeubel, een keukentje en een relaxbank is het een ruimte waar Gert als het ware leeft tussen zijn kunst. “Ik kan hier uren doorbrengen. Met goede muziek op de achtergrond. Momenteel ben ik helemaal gek van Nightwish, een symfonische Finse heavy metalband, met leadsinger Floor Jansen. Als ik dat hoor, kom ik een bepaalde flow. Heerlijk!” De beeldend kunstenaar is blij met ‘het schouderklopje’ dat hij in Amsterdam kreeg. “Ik doe het niet voor het geld. Ik wil alleen maar waardering.” Het is zijn droom om ooit nog eens te exposeren in het Singer in Laren, z’n geboorteplaats.

Sluiten